Ausztráliában soha nem tapasztalt méretű lakossági megmozdulások keretében tiltakoznak az ország legnagyobb szénbányájának megnyitása ellen.

Ma már tudjuk, hogy az éghajlatváltozás vezető oka a szénbányászat és a szénégetés.

Az intenzív hőhullámok, bozóttüzek, szárazság, árvizek és viharok nyarát követően az ausztrál emberek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy a globális felmelegedés milyen veszélyt jelent életünkre.

Miközben a világ egy része azon „versenyez”, hogy megoldják a klímaválságot, az Adani bányászati óriás Ausztrália történelmének legnagyobb szénbányáját igyekszik megépíteni Queensland központjában.

Ha megépül, az Adani Carmichael bányája:

  • Megsemmisíti az őslakosok ősi földjeit, vizeit és kultúráit – a hozzájárulásuk nélkül.
  • További 500 szénhajó számára teszi lehetővé, hogy áthaladjanak a Nagy Barrier-zátony világörökségi részén, 60 éven keresztül.
  • Ingyenes hozzáférést kap 270 milliárd literhez Queensland értékes talajvizéből, 60 évig.
  • Veszélyt jelent a Nagy Artéziai-medence víztartó rétegeire, károsíthatja azokat.
  • 4,6 milliárd tonna széndioxid-szennyeződést eredményez légkörünkben.

Ha engedélyt kap a folytatáshoz, az Adani Carmichael szénbányája felnyitja a Galilea-medencét – a világ egyik legnagyobb érintetlen széntartalékát –, egyben megnyitva ezzel az utat is további legalább nyolc szénbánya létesítéséhez. Mindezt akkor, amikor a tudósok arra figyelmeztetnek: nem építhetjük tovább a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos infrastruktúrát, ha el akarjuk kerülni a katasztrofális globális felmelegedést.

A #StopAdani kampány nem csupán a világ egyik legnagyobb szénbányájának építését akadályozza meg. Alapjaiban igyekeznek eltávolítani az ausztrál politikát a fosszilis tüzelőanyagok iparának érdekeitől, és megteremteni a lehetőségét annak, hogy a jövőben olyan legyen az éghajlat, amelyben biztonságos élhetünk.

A szén öl. A szénszennyezés az éghajlatváltozás legfőbb okozója.

A szén megöl minket és bolygónkat. A szénégetésből származó szennyezés önmagában a legnagyobb hozzájárulás a veszélyes globális felmelegedéshez. A szénbányászat kiüríti és szennyezi a vízkészleteinket, károsítja egészségünket, megsemmisíti természeti tájainkat.

A levegőszennyezés világszerte 3 millió embert öl meg évente becslések szerint (1), a szénégetés ebben kulcstényező (2). Ausztráliában a szénbányászat és -égetés a legnagyobb légszennyező forrás (3).

Évente körülbelül 3000 ausztrál hal meg a légszennyezés miatt (4), ami kétszerese annak, ahányan az utakon vesztik életüket. A szén sokkal több halálhoz járul hozzá a veszélyes globális felmelegedés üzemanyagaként, amely egyre fokozottabb és intenzívebb aszályokkal, bozóttüzekkel, hőhullámokkal és áradásokkal (5) fenyegeti az emberek életét és megélhetését az egész bolygón.

A szénbányákból, a vonatokból és a kikötőkből származó por beszivárog a szénmunkások tüdejébe, és légzőszervi betegségeket, például „fekete tüdőt” okoz. A szénpor szennyezi a környékbeliek levegőjét, az érintett területeken magasabb a szív- és tüdőbetegségek, a magas vérnyomás és a vesebetegségek aránya más területeken élőkével összehasonlítva (6). Ausztráliában a „fekete tüdő” betegség (szénbányászok pneumonoconiosisa) (7) a közelmúltban jelent meg újra a bányászok körében, és legalább tizenkilenc munkást rokkantosítottak miatta (8).

A széntüzelésű erőművek kén-dioxidot, nitrogén-dioxidokat, higanyt és olyan részecskéket bocsátanak ki, amelyek a véráramba jutva hozzájárulnak az asztma, a tüdőrák, a szívbetegségek és a stroke kialakulásához (9).

A szén nem biztonságos. A szén munkavállalókat, közösségeket gyilkol, és a bolygónkat is. Mindeközben a világ túlhalad a szénen, ez a trend. Az egyes államok egymás után térnek át a biztonságosabb, egészségesebb és olcsóbb módszerekre, a megújuló források (nap, szél) használatára a villamos energia előállításához.

Az ausztrál bányanyitás ellen tiltakozó STOP ADANI! mozgalom honlapja: https://www.stopadani.com/

KAPCSOLODÓ:

Bezárt az utolsó szénbánya, és ezzel véget ért az ipartörténelem egy korszaka Németországban

https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/lezarult_egy_korszak_bezart_az_utolso_nemet_szenbanya.675617.html

Ausztrália nem hajlandó feladni a szenet

https://kitekinto.hu/2018/10/10/europan-kivul/ausztralia-nem-hajlando-feladni-a-szenet/132381/

Források:
1. International Energy Agency (2016) Energy and Air Pollution. World Energy Outlook Special Report. https://www.iea.org/publications/freepublications/publication/WorldEnergyOutlookSpecialReport2016EnergyandAirPollution.pdf
2. World Health Organization (2016) Ambient air pollution: A global assessment of exposure and burden of disease. World Health Organization
http://who.int/phe/publications/air-pollution-global-assessment/en/
3. As above at [1].
4. Begg, Vos, Barker, Stevenson, Stanley & Lopez, The burden of disease and injury in Australia 2003, Australian Institute of Health and Welfare, Cat. no. PHE 82, Canberra (2007), p234, available at
http://www.aihw.gov.au/publication-detail/?id=6442467990
5. World Health Organisation,
Climate change and health, June 2016
6. Lockwood AH, Welker-Hood K, Rauch M & Gottlieb B (2009) Coal’s assault on human health. Physicians for Social Responsibility. www.psr.org/assets/pdfs/psr-coal-fullreport.pdf
7. Coal worker’s pneumoconiosis
8. At least 22 cases of coal workers’ pneumoconiosis (CWP) have been
identified an Queensland and cases are also appearing in NSW.
9. Lockwood AH, Welker-Hood K, Rauch M & Gottlieb B (2009) Coal’s assault on human health. Physicians for Social Responsibility.
www.psr.org/assets/pdfs/psr-coal-fullreport.pdf
10. The Hindu,
7 people died in an accident in Adani power plant on April 20th, 28 April 2016.