Az Ébredj! Mozgalom egy a kisállatokat, az áttelelésben segítő kampányt indít a mai naptól. A pályázat az óvodáknak, iskoláknak vagy azon belül egyes osztályoknak, családoknak szól.

Régen az ember tisztelettel fordult a természet és földje felé. A természettel teljes összhangban élt. Kölcsönösen táplálták és óvták egymást. Az ember felelősen gazdálkodott a földeken és használta a természet erőit. A természet pedig gondoskodott a megújulásról. Az elmúlt évtizedek során megbomlott ez a harmónia. Az ember természeti környezetét a végsőkig kiaknázta, az állatok elvesztették élőhelyeiket. Mára feléltük a Föld tartalékait.  1  millió  állatfaj  van  kihalóban.  „Ha  az  ember  elveszíti szorosan összefonódó és megtartó kapcsolatát a természettel, úgy veszíti el saját identitását is.” Az ember és természet közötti kapcsolat újraélesztése a célunk. (forrás:stvsz.com)

Pályázat

Ennek keretében hirdetjük meg iskolák és családok körében a „Szereted, eteted?” elnevezésű pályázatot, mely azt célozza, hogy kisállatlakok és etetők kihelyezésével segítsük a körülöttünk élő állatvilágot, hogy átvészeljék a telet. A kisállatok egyre kiszolgáltatottabbak, ahogy fokozatosan felszámoljuk eredeti élőhelyüket, és ahogy tevékenységeink miatt változik a klímánk.

1. Kisállatokról való gondoskodás

A kampány az állatlakok és etetők összeállítását vagy kihelyezését (vásárlással) ösztönzi. Arra kérjük a családokat és iskolákat, hogy az udvaron vagy a kertben helyezzenek ki kisállatlakokat és/vagy etetőket. Ezeket meg lehet rendelni 10% kedvezménnyel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület boltjában, mmebolt@mme.hu -n vagy a mellékelt útmutatónk segítségével el lehet készíteni. A kedvezményt kizárólag a pályázaton elindulók érvényesíthetik, a „Szereted, eteted” jelszóval.

A kihelyezett lakokról és etetőkről kérünk fotókat. Ezek közül sorsolással kiválasztunk egy családot és egy osztályt, akik értékes és hasznos ajándékokat kapnak.

2. Az etetők körüli élet megörökítése

A felhívásnak van egy második fordulója is, mert a lakok és etetők kihelyezése nem elegendő a kisállatok megóvása tekintetében. Az etetést, itatást folyamatosan kell végeznünk egészen következő év áprilisának végéig. Ez lehetőséget biztosít az állatok, főként a madarak megfigyelésére, illetve megörökítésére.

A róluk készült fotókat várjuk április végéig. A legjobb fotókat beküldőket díjazzuk. A legjobb fotókat közzétesszük az ebredj.hu oldalon.

Amennyiben a pályázat első fordulóán indulnak, nem kötelező a második fordulóban is részt venni. A második fordulóban való részvétel feltétele azonban az első fordulóban való indulás.

3. A kisállatok élőhelyének, azaz a természetes környezetnek a megóvása

Ezen felül arra hívjuk meg az iskolákat, hogy tegyék lehetővé ősszel vagy tavasszal a gyerekekkel és családokkal való közös ültetést. A fák beszerzésében és az ültetésben közreműködünk. (Ez csak egy lehetőség, nem része a felhívásnak.) Olyan fákat ültetünk, amelyek őshonosak, várhatóan bírják az egyre melegedő időjárást, igénytelenebbek, viszont gyorsan nőnek, és relatív sok szén-dioxidot kötnek meg és oxigént bocsátanak ki.

Résztvevők köre:

 • Bárki korlátozás nélkül, de főként:
  • iskolák, azon belül egyes osztályok is,
  • óvodák, azon belül egyes csoportok is,
  • családok

Lakok elkészítésére vonatkozó ajánlás, feltétel

 Elvárások (amennyiben a lakok, etetők nem vásárlásra, hanem elkészítésre kerülnek):

 • célszerűség
 • természetes anyagok kizárólagos felhasználása
 • harmónia a környezettel
 • a lakok, etetők fákon való elhelyezése olyan magasságban, ami még lehetővé teszi az élelem folyamatos pótlását

Benyújtás módja:

 • www.facebook.com/ebredj.hu oldal követése (itt osztjuk meg az információkat)
 • 1. forduló – A kertben, udvaron már kihelyezett lakok, etetők, itatók rögzítése fényképezőgéppel vagy telefonnal. A fotók, videók eljuttatása online (kímélendő a környezetet) az ebredj@ebredj.hu oldalra (Tárgy: Szereted, eteted)
 • 2. forduló – A lakok körül zajló élet rögzítését és annak dokumentálását szintén fotók és vagy videó elkészítésével kell teljesíteni. A fotók, videók eljuttatása online (kímélendő a környezetet) az ebredj@ebredj.hu oldalra (Tárgy: Szereted, eteted).

Határidők

1. forduló

Benyújtási határidő: 2019. november 11.

Elbírálás, sorsolás: 2019. november 12.

Kihirdetés: 2019. november 13.

2. forduló

Benyújtási határidő: 2020. április 27.

Elbírálás, sorsolás: 2020. április 29.

Kihirdetés: 2020. április 30.

3. faültetési lehetőség

Folyamatosan (ősszel és tavasszal) fakultatívan. A faültetéseket közösségi eseményekként szervezzük, gyerekek, pedagógusok és szülők részvételével és bevonásával. A kert, udvar nagyságától függően felajánlunk egy facsemetemennyiséget és amennyiben lehetőség van rá, kérjük az adott intézményt, hogy egészítse ki a felajánlást egy kisebb összeggel és további facsemeték vásárlásával. Mi hozunk szakembert és mindent, ami szükséges, víz biztosítását kérjük.

Részvétel feltételei

 • www.facebook.com/ebredj.hu oldal követése – itt osztjuk meg az információkat
 • A felhívás és az ahhoz való csatlakozás közzététele az iskola honlapján vagy facebook oldalán
 • Pályázat benyújtása, a már kihelyezett kisállatlakokról vagy etetőkről, itatókról készített fotók elküldésével az ebredj@ebredj.hu emailcímre. A kisállat lakokat vagy etetőket, szállókat kedvezményesen meg lehet vásárolni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület boltjában, mmebolt@mme.hu -n 10%-al csökkentett áron vagy a mellékelt útmutatónkon keresztül el lehet készíteni. A kedvezmény kizárólag a pályázaton indulóknak jár. A pályázati kedvezmény érvényesítéséhez a “szereted, eteted” szlogent kell használni.
 • A felhívás második fordulójának beadási feltétele: az etetés folyamatosságának biztosítása, és a kisállatokról fotók készítése és az ebredj@ebredj.hu oldalra való elküldése. A 2. fordulóban a legjobb fotókat elkészítők között kiválasztjuk az első 3 nyertest
 • FONTOS!! Az útmutatóban megtalálják az MME ajánlását, hogy mivel lehet és mivel TILOS etetni a kisállatokat, ezeket mindenképpen kérjük betartani!

Nyeremények

A felhívás két alkalommal biztosít jutalmazási lehetőséget a résztvevőknek. A nyereményeket a kisorsolt nyertesek között osztjuk szét. A nyertesekről szintén a www.facebook.com/ebredj.hu oldalon adunk tájékoztatást. A nyeremények ősszel és tavasszal vehetők igénybe.

1.  Somogy Természetvédelmi Szervezet felajánlása:

 • Petesmalmi Vidrapark belépő vagy
 • Madárparadicsom Somogyfajsz belépő

A szervezet 1980 óta a megye természeti értékeinek megőrzéséért dolgozik. Az élővilágot de mellette az élőhelyeket is védik. Mára 800 hektárnyi saját tulajdonban lévő élőhelyen folytatunk gyakorlati természetvédelmet.

2.  Pagony Könyvkiadó könyvcsomagja

A Pagony kiadóként, csakúgy, mint gyerekkönyvesboltként, a minőségi gyerekkultúra elkötelezett híve. Célunk, hogy a gyerekek kezébe olyan könyvek kerüljenek, amelyek szövegileg, képileg egyaránt igényesek.

3.  Jane Goodall Intézet felajánlása:

 • Szakvezetés a Jane Goodall Tanösvényen. Megismerhetitek a Hármashatárhegyi Vitorlázó-repülőtér és környéke természetes élővilágát! Botanikussal, madarásszal, kétéltű-hüllő szakértővel sétálunk végig a kb. 1km-es tanösvényen. http://www.janegoodall.hu/pages/tanosveny.htm
 • A Jane Goodall Intézet által fenntartott Tchimpounga Csimpánzárvaház egyik lakójának nevelőszülője lehetsz (osztály v.iskola) 1 évig. Erről oklevelet, fotót, videót kaptok. Az ellátásukhoz a suli egy perselyt is kap, amibe adományokat gyűjthetnek az árváknak.

A világhírű Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Az azóta eltelt idő alatt a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában.

4.  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felajánlása:

 • 10 db madaras vászonszatyor
 • 5 db „Madarak Magyarországon” könyv
 • 10% kedvezmény a kisállat lakokra (mmebolt@mme.hu -n) az MME boltjában

Az Intézet a természet, ezen belül különösen a madárvilág védelmének társadalmi támogatását, természetvédelmi kutatásokat végez, védelmi programokat szervez és valósít meg.

5. Nógrádi Vadaspark felajánlása:

 • Etetők kihelyezésére ad lehetőséget a park, ezért ingyenes látogatást tesz lehetővé

A parkban szabadon élő állatok megtekintésére van lehetőség, traktoros körséta alkalmával bemutatják az erdei életközösséget, gím és dámszarvasokat, muflon nyájat, vaddisznó kondát.

6.  Fehér Holló vadmentő Alapítvány felajánlása:

 • Vadrezervátum előre egyeztetett látogatása

Az Alapítvány 2014 óta évente megközelítőleg 400 árva és sérült állatot gondoz és juttat vissza természetes élőhelyére.

A pályázat kiíróról:

A 12 éve működő TÁMASZ-2005 Alapítvány korábban halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel, kisebbségi projektekkel foglalkozott valamint olyan nagyszabású kulturális termékeket hozott létre, amely alkalmas volt az előítéletek, megkülönböztetés leküzdésére, mint a Művészetek Palotájában és nemzeti színházakban futó Somnakaj. Az Alapítvány mára, egyik legfontosabb tevékenységi területe a környezettudatos szemléletformálás, melyet természet- és környezetvédelmi akciókkal, ismeretterjesztéssel, környezetvédelmi célú projektek fejlesztésével és lebonyolításával végez.

A globális éghajlatváltozás következményeire adható válaszok kidolgozása hangsúlyos feladata a civil szervezetnek. A klímaválság ugyanis többé nem egy lehetséges forgatókönyv, hanem a szemünk előtt zajló, valós idejű történés.

2019 júliusában elindult az Ébredj! mozgalom, amely gyakorlati akciókkal dolgozik a fenntartható környezet, az élhető jövő érdekében, a családok és fiatalok megszólításával.

Az Ébredj! Facebook oldalnak immár közel 20.000 követője van. Ez a szám azt jelzi, hogy igenis van odafigyelés és felelősség az emberekben – s ugyanakkor széles körű publicitást is biztosítani képes eszköz áll a mozgalom rendelkezésére.

A műanyagszemét-termelés csökkentésén, a felesleges fogyasztás visszaszorításán túl mindannyian megtehetjük, hogy fákat ültetünk, és óvjuk a körülöttünk lévő természetet és élővilágot. Erre hívjuk fel a figyelmet többek között.

Budapest, 2019.10.10.

Bővebb információ:

Stromajer Andrea – +36 70 7711-495 ebredj@ebredj.hu

Csatolt dokumentum:

Útmutató lakok, etetők készítéséhez http://ebredj.hu/2019/10/11/kisallatok-vedelme/(opens in a new tab)