Miért hasznosak a rovarok

Merkl Otto

Földünk a rovarok bolygója. Több mint egymillió rovarfajt ismer eddig a tudomány, ez kétszer annyi, mint az összes többi élőlényfaj együtt (beleértve tehát minden más állatot, az összes növényt, gombát és más élőlényeket).

A rovarok a legfontosabb szolgálatot azzal teszik nekünk, hogy megporozzák a növényeket. A szélporozta gabonaféléken kívül szinte az összes haszonnövényünk – a gyümölcsök, a zöldségek, az olajnövények és a dísznövények óriási többsége – a rovarok segítségére szorul: a nektárt gyűjtő rovarok – leginkább a méhek – szállítják a testükre tapadt virágport az egyik növényről a másikra, s közben megtermékenyítik azt.

Rovarok termelik nekünk a mézet, a méhviaszt, a valódi selymet. Nagyon sok állat nagyrészt vagy kizárólag rovarokkal táplálkozik – gondoljunk például a legtöbb énekesmadárra, denevérre, gyíkra és békára! Persze a legtöbb rovart más rovarok és pókok fogyasztják el.

A rovarok egy része elpusztítja a kártékony rovarokat (pl. katicabogarak, akik a levéltetveket fogyasztják), mások elpusztult élőlényekkel táplálkoznak (darázs és más bogarak). Az elhalt állatok, növények anyagát – saját emésztőrendszerükön átvezetve – visszajuttatják a talajba, tápanyagot szolgáltatva ezzel növényeidnek.  

Azért a rovarok nem mindig a barátaink. Sok rovar növényevő, és ezek alaposan károsítják termesztett növényeinket vagy a raktározott élelmiszerünket. Az embert és háziállatait megannyi rovar gyötri (szúnyogok, böglyök, tetvek, bolhák), s ezek ráadásul súlyos betegségeket is terjeszthetnek. Ki hitte volna, hogy amióta ember él a Földön, a legtöbben közülünk maláriában haltak meg? És ezt a kórt is rovarok, mégpedig szúnyogok adják tovább.

Igen ám, de a káros rovarok legfőbb ellenségei szintén rovarok. Mérhetetlenül sok rovar lárvájából nem a szüleihez hasonló utód lesz, hanem valamilyen élősködő rovar: fürkészdarázs vagy fürkészlégy. Ők tartják kordában az egyébként elképesztő mértékben elszaporodó más fajokat..

Miért építsünk rovarszállót?

A biokertészkedési irányzatok mindegyikében lényeges elem, hogy növényeink védelme érdekében aknázzuk ki a hasznos élőlények nyújtotta segítséget, azaz a kert ne mesterséges, hanem minél természetesebb életközösség legyen. Legismertebb példa erre, hogy a katicabogár levéltetűt eszik, ami a kertünknek jó. A rovarhotel lényege hogy biztonságos, főleg téli elhelyezést nyújtunk a hasznos állatoknak – főleg rovaroknak – cserébe ők a kertünkben nekünk dolgoznak.

Ezek az egyszerű szerkezetek biztosítják majd, hogy a rovarok a táplálékukon kívül téli menedéküket, esetleg szaporodási helyüket is a kerten belül találják meg, így itt maradnak.

A rovarhotelbe nagyon sokféle anyagot építhetünk be, törekedjünk arra, hogy az mind természetes eredetű, és környezetbe illő legyen. A hotel többféle szolgáltatást kell nyújtson: egyes részeit csupán búvóhelynek használják, másik részét táplálkozó vagy szaporodó helynek fogják tekinteni. A rovarhotelnek van talajra tett, és lábon álló, vagy felfüggesztett változata. Előbbit a földfelszínen futó, mászó fajok is használhatják, utóbbit inkább a repülőrovarok részesítik majd előnyben. A talajon lévő előnye a fajgazdagabb vendéglista, hátránya, hogy nagyobb esőzés esetén az alsó szintek átázhatnak, gyorsabb a korhadás. A lábakon álló sokkal tovább tart, ám ezt inkább a repülni is képes fajok tudják belakni.

Hogyan?

Elsőként készítsük el a vázat, ami egy már készen lévő fadoboz is lehet. Anyagát tekintve ez készülhet deszkából, vagy akár egy agyag virágcserépből vagy téglákból is. Fémeket ne használjunk, mert azok hőingadozása igen nagy szélsőértékek között mozog. Szerkesszünk bele kis polcokat, elválasztókat, ezzel könnyebben tudjuk kialakítani majd a különböző lakosztályokat.

Forrás: madardaloskert.hu

A rovarok igen sokfélék, így az igényeik is azok. Vannak éjszakai állatok, azok nappal a fény elől húzódnak majd ide. Tegyünk bele kérges farönk darabokat, fa szeleteket, melyekbe lyukakat fúrunk, ez a magányos darazsaknak lesz jó „darázsgarázs” – bár belőlük azért nem feltétlen kell sok a kertbe.

Forrás: madardaloskert.hu

Másik rekeszbe helyezzünk kis gallyakból készült köteget, ágdarabokat, összekötözött nádszálakat. A lyukacsos tégla is kiváló búvóhely – ebből is tehetünk egyik rekeszbe egy darabot, vagy pár egymásra rakott tetőcserép darab is jó hűsölőhely a hatlábúaknak. A futrinkák a százlábúak és az ászkák a labirintusszerű búvóhelyeket kedvelik. Egy földre rakott szalmabála, vagy egy fűkaszálékkal megtöltött madárkalitka is kiváló rovarhotel. A rekeszekbe sokféle dolgot elhelyezhetünk, valamelyik rovarnak biztosan elnyeri a tetszését: dióhéj darabok, papír tojástartó összegyűrve, hullámkarton, fenyőtoboz, és sokféle alapanyag lehet még a rovarhotel építőanyaga.

Forrás: madardaloskert.hu

A kis építmény nem igényel különösebb gondozást, amennyire lehet, védjük az esőtől, hótól, és akkor a benne lezajló természetes lebomlási folyamatok lassabban következnek be. Ha dróttal, vagy csirkehálóval szorosan körbevesszük, akkor megakadályozzuk az alkotóelemek kiszóródását – ezzel is hosszabbá téve a rovarhotel „nyitva tartását”.

Forrás: Magyar Rovartani Társaság – Merkl Ottó / Ezermester.hu / madardaloskert.hu