Impress magazin / 2019.07.

Új környezetvédelmi törvény lépett életbe a Fülöp-szigeteken. Minden végzős diáknak 10 fát el kell ültetni ahhoz, hogy megkapja a bizonyítványát.

A Fülöp-szigetek az erdőirtással egyik legsúlyosabban érintett ország a világon, ahol a fák eltűnése drámai mértékeket öltött az elmúlt 40-50 évbenírja a Forbes.

Az erdős területek nagysága 70 százalékról 20 százalékra csökkent. Több millió hektárnyi fát vágtak ki, elsősorban a mezőgazdasági területekért, és fakitermelés miatt.

Az új környezetvédelmi törvényt többek között az erdőirtások elleni küzdelem részeként hozták létre. A kormány a fiatalok bevonásával kezd neki a fák visszatelepítésének.

Csak az kaphat bizonyítványt, aki teljesítette a feladatot…

A törvény értelmében minden végzős diáknak – akár általános iskolás, középiskolás vagy egyetemista – az utolsó tanévben el kell ültetnie 10 fát ahhoz, hogy megkapja a bizonyítványát, oklevelét, vagy diplomáját.

Minden egyes tanuló, aki teljesítette ezt a feladatot Környezetvédelmi oklevelet kap a bizonyítványa mellé.

Ez az oklevél egyfajta emlék és igazolás arra, hogy ők már tettek valamit a Föld bolygóért.

Egy zöldebb kultúra létrehozása a cél

Az új környezetvédelmi törvény azonban nem csupán a faültetésre fókuszál, hanem szeretné a „zöldebb kultúra” előmozdítását is szorgalmazni az országban.

 „Az egész oktatási rendszert megreformáltuk, így a mai fiatalok már egy sokkal környezettudatosabb képzést kapnak az iskolákban. Elsősorban a természeti erőforrások etikai és fenntartható használatára fókuszálunk, – mondta Gray Alejano képviselő, a törvényjavaslat megalkotója.

 „Az új generáció már fiatalon megismerheti a környezetvédelem társadalmi felelősségének fontosságát” – tette hozzá a képviselő.

Mostantól évente 175 millió fát ültetnek el

A Fülöp-szigeteken évente 12 millió diák végez az általános iskolákban, 5 millió a középiskolákban, és 500 ezer diplomázik le a főiskolákon és egyetemeken.

Ha minden végzős tanuló teljesíti a törvényben előírt 10 facsemete elültetését, akkor évente 175 millió fával gyarapodik az ország.