Gyermekes családok álltunk össze, hogy felrázzuk az embereket a mélyalvásból és tegyünk vmit a gyermekeink jövőjéért, mielőtt elszalasztjuk a pillanatot és késő lesz. Reméljük még van időnk.

Több elképzelésünk is van, amit szeretnénk megvalósítani és mozgalomszerűen átadni másoknak. A legtöbb olyasmi, amit bárki megtehet, nem kíván meg nagy anyagi ráfordítást, de mégis elindíthat valamit, amely talán hozzájárul a természet helyreállításához.

Első lépésként, a fennállásunk első két hétében saját forrásból fákat vettünk és ültetésre alkalmas területeket szereztünk!

A faültetés nem egyszerű dolog, amennyiben nagyob mennyiségben gondolkodunk. Az erre alkalmas területeket mezőgazdasági célra hasznosították vagy beépítették. Közterületekre fásítási engedélyek beszerzése bonyolult és hosszadalmas folyamat és kétséges, hogy sikerrel jár el. Ettől persze még meg kell próbálni.

Ezenkivül ott van még az a probléma is, hogy ezeket a fákat az első pár évben gondozni, öntözni kell, hogy megerősödjenek. Sok helyen látni a városban újonnan ültetett fákat, amelyek kiszáradtak.

Ami azonban gyors és a gondozás szempontjából is hatékony megoldás lehet, azok az egyéni tulajdonban lévő nagyobb területek és az oktatási intézmények udvarai. Ezeken részben az ültetést engedélyezőnek is érdeke, hogy fákkal szépítsük a környezetét, árnyékot biztosítsunk az elkövetkezendő, várhatóan forró nyarakra és nem mellesleg példát mutassunk a felnövekvő generációnak a természettel való együttélés fontosságára.

A fákra vagy mellé elhelyeznénk egy kis táblát (nem megsértve a fát) az ültető nevével. Így személyesebbé válik és arra törekszünk, hogy az utógondozásról se feledkezzenek meg.

Az ELSŐ ÜLTETÉSI HELYSZÍNEK a következőek:

Augusztus 25. Cseppkő Óvoda

Szeptember 6. AKG, Alternatív Közgazdasági Gimnázium

Szeptember 15. Aranypatkó Lovarda

Fontosnak tartjuk, hogy az ültetések a gyermekekkel közösen történjenek, ezért ezekre az eseményekre lehetőség szerint valamilyen étkezést is biztosítunk, hogy a gyermekek szórakozva tanulják meg a faültetés módját és élményekben gazdagodva szeressék meg a fákat.

Várunk mindenkit ezekre a rendezvényekre. Az Ébredj! facebookon oldalunkon pontos helyszínt és időpontokat találhatnak.

Tervezzük, hogy elindítjuk a “Minden végzős diák ültessen 10 fát programot”. Az ötletet a Fülöp-szigetek által elindított kezdeményezés alapján ültetnénk át Magyarországra. A Fülöp-szigeteken a facsemetéket az állam biztosítja és a diákok csak a fák elültetsété követően kapnak bizonyítványt.