Index / 2019.07.

Indonézia az utóbbi 15 évben 29 261 hektár szárazföldi területet vesztett a földerózió és a tengerszint emelkedése következtében, ami nagyjából fővárosa, Jakarta méreteinek felel meg – írja az MTI a The Jakarta Post című helyi lapra hivatkozva. A Jakarta Post a tengeri és halászati ügyek minisztériumának jelentésére alapozta írását.

AZ ORSZÁG ÉVENTE 1950 HEKTÁR TENGERPARTI TERÜLETET VESZÍT A FÖLDERÓZIÓ MIATT, ÉS CSAK 895 HEKTÁRNYI KELETKEZIK TERMÉSZETES ÜLEDÉK LERAKÓDÁSSAL.

A legsúlyosabb a helyzet Jáva szigetén, ahol az ország lakosságának több mint fele él. “A sziget északi partvidéke erős eróziónak van kitéve, ami főleg a hullámzás, az árapály és a széljárás vált ki” – olvasható a minisztériumi jelentésben.

Az emelkedő tengerszint miatt elöntött út Közép-IndonéziábanFotó: Eko Siswono Toyudho/Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A lap szakértőkre hivatkozva hozzáteszi, hogy a helyzetet tovább súlyosbítja a helyi lakosok környezetromboló tevékenysége, így például az illegális homokbányászat és az, hogy mangrove erdőket irtanak ki tejhal tenyészetekhez.

A kutatók egyike szerint az emberi beavatkozás nagyobb szerepet játszhat az erózióban, mint a globális felmelegedés hatására emelkedő tengerszint.